Z dworskiej spiżarni

W naszym gospodarstwie rolnym prowadzimy wszystkie uprawy konsumpcyjne i kwiatowe w oparciu o naturalne składniki. Korzystamy głównie z „urobku” naszego kompostownika. Chemię stosujemy tylko awaryjnie na kwiaty gdy zaatakują je grzyby lub szkodniki (ostatnio np. walczyliśmy z ćmą bukszpanową), czasem trzeba też interwencyjnie zaaplikować jakiś ograniczony oprysk na uprawach na naszych gruntach ornych położonych w pobliżu. 
Co możemy zaoferować naszym gościom ?
Mamy 2 odrębne, naturalnie prowadzone warzywniki – są tam: pomidorki, ogórki, marchewki, pietruszki, koper, fasolka, pięć rodzajów sałat, 3 odmiany rucoli, bazylia, buraczki, 3 rodzaje cebuli/szczypioru trochę, selery, pory, przeróżne dyniowate, a nawet arbuzy i trochę eksperymentalnych wysiewów. W sadzie – ok. 30 najróżniejszych drzewek owocowych (w tym np. okazałą starą kosztelę owocującą co dwa lata) i mini-plantację krzewów jagodowych ok. 40 krzaków: komplet rodzajów porzeczek plus borówka amerykańska a także kilka krzaków jagody kamczackiej. Wszystkie nasze warzywa i owoce są do dyspozycji naszych gości bądź do zerwania prosto z drzewka czy krzaka bądź w naszej Dworskiej Spiżarni w formie przetworów (zupy, ketchupy, przeciery, marynaty, soki, koncentraty, dżemy galaretki, konfitury, mrożonki, susz itp. co tam się wymyśli.

Planujemy też sprzedawać nasze wyroby w Warszawie w porozumieniu z jakimś warzywniakiem oferującym eko-żywność i produkty naturalne w ramach rolniczego handlu detalicznego (aktualnie szukamy kontrahenta też mającego uprawnienia RHD).
Najkrócej – mamy prawie wszystko czego potrzeba do zdrowego odżywiania się zgodnie z hasłem „od pola do stołu”.
Zapraszamy!